Μετακινήσεις με Λάντζα

Μετακινήσεις με Λάντζα - Show Photo Gallery
Το 1973 ο έως τότε ναυτικός σε μεγάλα καράβια, καπετάν Κώστας Πράσινος εξυπηρετώντας τις ανάγκες μετακίνησης και προμηθειών του πληθυσμού αλλά και των επισκεπτών του νησιού, θέτει σε λειτουργία ένα ξύλινο, καλοτάξιδο καΐκι, το ‘Κυρά Σοφία’.
Αρχικά χρησιμοποιούσε το καΐκι ‘ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ’ αλλά έπειτα από ένα χρόνο το αντικατέστησε.

Το ‘Κυρά Σοφία’ μεταφέρει ανθρώπους από το καράβι προς το νησί λόγω του ότι δεν υπήρχε λιμάνι και το καράβι δεν μπορούσε να προσεγγίσει. Μεταφέρει προμήθειες προς το νησί από τα καράβια ή από της ακτές της Νάξου.
Η σημαντικότερη προσφορά της λάντζας ήταν η μεταφορά ασθενών από το Κουφονήσι και τα γύρω μικρά νησιά προς την Νάξο που διέθετε ιατρικό κέντρο ή αεροδρόμιο για την μεταγωγή τους προς κάποιο νοσοκομείο.

Τώρα στο Κουφονήσι υπάρχει ελικοδρόμιο, λιμάνι και η προσέγγιση είναι απλή υπόθεση, όμως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες πάντα δημιουργούν προβλήματα. Η πλούσια εμπειρία όμως του καπετάν Κώστα και η μαθήτευση του γιού του, Ρουσσέτου, υπερνικάν τα προβλήματα σε συνθήκες ανάγκης, μέρα ή νύχτα, καθιστώντας την λάντζα σε σωτήριο μέσο για το Κουφονήσι και τα γύρω μικρά νησιά. Ο Κώστας ο νεώτερος, γιός του Ρουσσέτου, είναι έτοιμος να πάρει την σκυτάλη του καπετάνιου. Συνοδεύει τον πατέρα του και παρατηρεί, πολλά υποσχόμενος ότι η παράδοση της λάντζας θα διαιωνιστεί και στην επόμενη γενιά.

Σήμερα λέγοντας ‘λάντζα του Καπετάν Κώστα’ εννοούμε πάνω από μία.
Η λάντζα όλο το χρόνο, όποτε χρειάζεται, μεταφέρει επισκέπτες από την Νάξο στο Κουφονήσι είτε επειδή απλά βρίσκονται στην Νάξο, είτε επειδή θέλουν να έρθουν στο Κουφονήσι με ενδιάμεση στάση την Νάξο.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, από τον Μάιο έως το τέλος του Σεπτεμβρίου ο καπετάν Κώστας και ο Ρουσσέτος εξυπηρετούν τους επισκέπτες του νησιού μεταφέροντάς τους, από 09:30 το πρωί και κάθε μισή ώρα, στις Παραλίες του Πάνω ή του Κάτω Κουφονησίου.

Αν θέλετε να μεταφέρεστε καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας με την λάντζα και να αλλάζετε τις εικόνες σας με ολιγόλεπτες κρουαζιέρες, κανένα πρόβλημα. Το εισιτήριο της λάντζας είναι ημερήσιο.

Πλοήγηση στο Πάνω Κουφονήσι
Ξεκινάει από το λιμάνι προς:

1η Στάση: Παραλία Χαροκόπου
2η Στάση: Παραλία Πλατιά Πούντα
3η Στάση: Παραλία Πορί

Πλοήγηση στο Κάτω Κουφονήσι
Τα δρομολόγια με την λάντζα για το Κάτω Κουφονήσι ξεκινάνε και αυτά από το λιμάνι.

1η Στάση : Παναγιά
2η Στάση : Νερό

Δείτε την Κάρτα με τα δρομολόγια.

WebSite: prassinosboattours.gr